De vogel in uw tuin

Hij moet er zijn, als uw tuin dichte bosjes heeft en het er niet te droog is, het winterkoninkje, de enige vertegenwoordiger van een Amerikaanse vogelfamilie die via Alaska Europa heeft veroverd, van het zuiden van Scandinavië tot het noorden van Spanje.

Het winterkoninkje draagt een rossigbruin verenkleed, heeft een bol voorkomen en een leuk kort opgewipt staartje.

Het nest is goed verstopt tussen het klimop, houthopen, oude boomstronken, in gaten in muren en bomen en ook in nestkasjes.

Insecten en spinnen moeten zorgen uit de buurt te blijven. Ze dienen als middag- en avondmaal.
Als het mannetje het nest klaar heeft gaat hij fluitend op wacht staan totdat de eventuele partner langs komt. Ze gaan samen naar binnen en het kan dan zijn dat zij het nest niet naar behoren vindt en gaat op zoek naar een ander.

Zijn de eitjes gelegd en het broeden begonnen is het gedaan met de liefde en zoekt hij vertier bij de andere vrouwtjes.

 

Je kunt spreken van polygamie. Echter, als het broedsel (zo tussen mei en augustus) uitgevlogen is wordt de vader in hem wakker en gaat hij opzoek naar lekkere hapjes en slaapplaatsen voor zijn nakomelingen.