De wandeling

De Hildestraat met de boerderij van Beekman, ingebed tussen de Zwarte Kolk van de stichting Het Gelders Landschap en de twee landgoederen, de Grote en de Kleine Noordijk, heeft een vriendelijke uitstraling.

Kom je van de kant van de Iordensweg langs de Grote Noordijk, dan gaat u een gebied binnen dat al eeuwenlang bewoond is. U ziet het aan een boerderij waarop het jaartal 1791 vermeld staat. De familie Beekman woont al sinds 1886 op de boerderij die onderdeel uitmaakte van De Zwarte Kolk, ooit een boerderij van gewicht, maar nu afgebroken.

In het midden van de Hildestraat bij het bord Hoveniersbedrijf Beekman fietst of rijdt u de landweg op, links en rechts de weilanden, aan de ene kant de kleine rododendrons. Aan het einde van deze weg is een kleine parkeerplaats.

Het hoveniersbedrijf is omringd door meidoornhagen en houtwallen. Naar het westen kijkend ziet u de flats van Apeldoorn, nog ver weg, dat wel. In het zuiden ligt de A1 met zijn nooit eindigende stroom verkeer. De weidevelden zijn opgedeeld in percelen, waarmee het landschap weer in zijn oorspronkelijke verhoudingen wordt teuggeplaatst.

Vanuit het tuinhuisje kijkt u uit op een breed gazon met links en rechts de tuinkamers vol bloemen en heesters, aan de hand van kleurenschema’s, zodat de verschillende soorten van dezelfde grondkleur bijeen kunnen schitteren, aangelegd naar het voorbeeld van Engelse tuinarchitectuur, gezien en bestudeerd op reizen in Engeland. Het stiltegebied betreedt u in alle rust, zodat de groene en bonte specht, de steenuil, de fazant, de patrijs, de bosuil de zangvogel en het ree niet gestoord worden.

Vanuit het tuinhuisje rechts is de vorig jaar aangelegde en dit jaar uitgebreide hoogstamboomgaard. Hier staan ze dan, nog jong, maar trots te wezen, de bellefleur, de rode sterappel, de pater Van der Elzenappel en de Groninger Kroon plus de persen- en perenbomen en zelfs een notenboom.

Helemaal aan de andere kant van het terrein is de kikkerpoel, een oase van rust. Tussen boomgaard en poel bent u de bijenkasten gepasseerd. In de volle zomer is het daar een drukte van belang. En het gesnater van de keizer-en de alaskaganzen vermengd met het getok van de Welsummer kippen, een oeroud kippenras.

Het natuurpark is nog in wording. Er zijn veel plannen, die op uitvoering wachten. Maar is het paradijs in een enkele dag ingericht?